torstai 8. lokakuuta 2015

Tutkinnon suorittaminen ja valmistava koulutus -eri prosessit?

On varmaan hämmentävää hypätä uuteen koulutukseen ja käsitemaailmaan. Puhutaan valmistavasta koulutuksesta ja tutkinnon suorittamisesta. Eikö riitä, että on yksi putki, josta sitten aikanaan valmistutaan? Kun puhutaan aikuisten näyttötutkinnoista niin  puhutaan työelämän tutkinnoista. Ajatuksena on, että tutkinto suoritetaan työelämässä ja niissä työtehtävissä, joita ammattiin vaaditaan.
Ammattitaitovaatimukset löytyvät tutkinnon perusteista (2011). Jokainen tutkinnon suorittaja henkilökohtaistetaan eli tutkinnon suorittamistavat voivat vaihdella. Näistä keskustelemme sekä henkilökohtaisesti sovituissa tapaamisissa.

Valmistavan koulutuksen ohjelma on laadittu siten, että se tukee tutkinnon suorittamista. Myös näiltä osin laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma. Opiskelu voi koostua monista eri tavoista; lähiopetus, itsenäinen työskentely ja työssäoppiminen. Nyt opiskelu voi vielä tuntua epämääräiseltä ja ahdistavalta. Mitä kaikkea vaaditaan? Kunhan hetki aikaa kuluu ja päästään asioihin käsiksi, niin kyllä se selviää. Ollaan siis luottavaisia.