tiistai 22. joulukuuta 2015

Intoa työssäoppimisesta



Ajattelin kirjoittaa teille hieman tähänastisista kokemuksistani työssäoppimisessa.

Takana on nyt kuukauden verran työskentelyä Oamk:n Kulttuurialan yksikön hanketoimintapuolella. Aika on hurahtanut jo nyt hurjaa vauhtia, ja uskomattoman paljossa sitä on ehtinyt olla mukana. Täällä kulttuuriyksikössä hankkeita pyörittää parinkymmenen hengen tiimi, jotka eri kokoonpanoissa työstävät hankkeita hyvinkin eri aiheista. Itse olen työskennellyt lähinnä kahden henkilön tiimin lisänä, joka tällä hetkellä pyörittävät paria hanketta ja aloittavat kolmannen alkuvuodesta. Työ on ollut kokonaisuudessaan varsin käytännönläheistä ja joka päivä on erilainen. Välillä työskentelemme kampuksella ja toisinaan Business Kitchenillä keskustassa. Useimmiten päivän aikana tehdään töitä useaan eri hankkeeseen liittyen, joten päivät ovat todella vaihtelevia mikä itselleni sopii erittäin hyvin. Työniloa ovat tuoneet myös todella mukavat työkaverit, jotka päästivät minut sen suuremmitta seremonioitta heti mukaan tositoimiin. Olenkin kokenut oloni enemmän työntekijäksi kuin harjoittelijaksi.

Suurimman osan työpanoksestani olen käyttänyt Creato - Luovasta osaamisesta kasvua ja voimaa liiketoimintaan-hankkeessa. Hanke järjestää erilaisia luovaa osaamista hyödyntävien työmenetelmien koulutuksia ICT- ja luovien alojen pk-yrityksille. Koulutusteemoihin kuuluvat mm. digitaalinen media, palvelumuotoilu ja design management. Hanke on kaksivuotinen ja on nyt puolivälissä, joten toimenpiteet ovat jo hyvässä vauhdissa ja koulutuksia on ehditty toteuttaa vuoden mittaan useita. Hankkeessa olen päässyt mm. käytännössä järjestämään palvelumuotoilun seminaaria ja suunnittelemaan koulutussisältöjä tuleviin koulutuksiin. Lisäksi olen hankkeen byrokraattisemmalla puolella perehtynyt varsin syvällisesti ah-niin-ihanien ESR-henkilöjärjestelmän ja de minimis-tuen maailmoihin sekä kirjoittanut seurantaraporttia. Hallinnolliset asiat vievät näköjään varsin ison siivun hankkeen työajasta, kun osallistujilta kerättävien ja heille lähetettävien tietojen ja asiakirjojen määrä on jo hankkeen tässä vaiheessa varsin mittava. Hankkeen tämänkin puolen asioihin on ollut kiinnostavaa tutustua ja päästä käytännössä kokemaan miten paljon työtä jokin niinkin pieni käsite kuin de minimis todellisuudessa vaatii. Hankkeen koulutustilaisuuksien järjestäminen on ollut mielenkiintoista puuhaa ja on ollut mukava nähdä kuinka osallistujat ovat olleet todella innostuneita koulutusaiheista ja kouluttajista. Hanketta on selvästi järjestetty huolella ja se on jo nyt ylittänyt osan tavoitteistaan.

SoteYBoost on toinen hanke missä olen päässyt suunnittelemaan sisältöä tuleviin koulutuksiin. Hankkeessa tuetaan sosiaali- ja terveysalan sekä hyvinvointialan pk- ja mikroyrityksiä palvelujen kehittämisessä ja yritystoiminnan kasvattamisessa Oulun eteläisen alueella. Hankkeen päätoteuttaja on Oamk:n Oulaisten kampus, mutta osa pidettävistä koulutuksista suunnitellaan täällä. Koulutuksia ollaan järjestämässä mm. sosiaalisen median markkinointikäyttöön ja sisällöntuottamiseen liittyen.

EduDigi-hankkeessa on tarkoitus kehittää digitalisoinnin ja pelillistämisen innovaatioalustoja oppimiseen ja opetustoimintaan. Hanke on vasta hakuvaiheessa, ja olen ollut mukana kirjoittamaan varsinaista hankehakemusta. Hakemukseen olen kirjoittanut tekstiä mm. sukupuolisen tasa-arvon ja kestävästä kehityksen huomioon ottamisesta hankkeessa.

Vuodenvaihteessa alkavan Kasku-hankkeen suunnitelmiin olen päässyt vasta kurkistamaan, mutta kunhan hanke saadaan käyntiin pääsen perehtymään myös sen aiheisiin. Kasku on maaseudun luonto- ja kulttuurilähtöisten virkistys- ja hyvinvointipalveluiden kehittämisen aktivointiin tähtäävä hanke. Hankkeessa vastataan mikro- ja pk-yrittäjien tarpeisiin mm. tuote- ja palveluideoiden kehittämisessä ja verkostoitumisessa. Näistä hankkeista tämän aihe liittyy läheisimmin niin MEAT:n kuin myös oman koulutukseni aihepiireihin joten odotan sen alkamista innolla.

Kulttuurialan yksikössä on käynnissä monessa eri vaiheessa olevia hankkeita, ja on ollut hienoa päästä seuraamaan mitä missäkin hankkeen osa-alueessa tapahtuu. Hankemaailma on kirkastunut huomattavasti ja erilaiset käsitteet saaneet käytännön merkityksen. Hankkeissa työskentely on ainakin omaan makuuni sopivan vaihtelevaa, mutta toisaalta ei liian hektistä. Kun Tarja vielä kävi muistuttamassa että maaseudun kehittäjänä toimimisen HENSU tosiaan tuli tehdä työssäoppimisjakson aluksi (hups) ja sain sen tehtyä, voin sanoa että oppiminen on lähtenyt erittäin hyvin käyntiin. Tämä on todella hyvä tilaisuus päästä katsomaan millaista mielenkiintoiseksi kokemassaan organisaatiossa työskentely todellisuudessa on ja kuinka hankkeita vedetään käytännössä. Itselleni työssäoppimispaikka osui varsin nappiin ja tuli myös juuri oikeaan väliin, sillä tästä on saanut sekä lisää intoa opiskeluun että myös motivaatiota ja selkeyttä työnhakuun. Vaikka olen aiemmin työskennellyt hankkeissa, on hankemaailma täältä suunnittelijan ja vetäjän näkökulmasta katsottuna paljon monimutkaisempaa ja toisaalta myös mielenkiintoisempaa hommaa. Jos ette vielä ole paikkaanne löytäneet suosittelen ottamaan rohkeasti yhteyttä sellaisiin tahoihin joiden toiminta oikeasti kiinnostaa ja jossa/jonka kanssa haluaisitte tulevaisuudessa tehdä töitä.


Toivottavasti saatte työssäoppimisesta yhtä hyvän kokemuksen kuin mitä se minulla on ollut, en olisi uskonut että näin lyhyessä ajassa ehtii päästä osalliseksi niin moneen juttuun. Nyt pistän vuoden viimeisen työpäivän pakettiin ja lähden joulun viettoon, iloista ja rentouttavaa joulunaikaa ja uuttavuotta kaikille!



Virpi Haverinen


Ei kommentteja: