perjantai 14. lokakuuta 2016

Maalle mieleni tekevi


Onni-työkirja puki sanoiksi sen mitä olen omissa mielikuvissa hahmotellut maaseudun suunnaksi. Enenevässä määrin ihmiset hakevat yhteyttä luontoon ja jopa tarvitsevat apua sen yhteyden löytämiseen. Osa näistä hakeutuu asumaan, osin tai kokonaan, maalle. Lopuille riittää, että luonto tulee pikku paloissa kaupunkeihin, joko viheralueina tai tuotteina ostoskasseihin. Tästä on jo nyt merkkejä mm. Reko-rinkien toiminnassa, vapaaehtoistöiden tekemisenä maalla tai osallistuvana lähimatkailuna. Lukuisat villiyrttikurssit täyttyvät tiedonhaluisista ihmisistä, jotka janoavat ”isoisoäitien” oppeja. Kaupunkiviljely elää kasvun kautta ja nämä toimet ovat nousseet jopa statussymboleiksi. On ”coolia” kertoa olleensa pesemässä ruusujuuria Lapissa, ostaneensa Rekosta talvivalkolöökiä sekä lammasta että olleensa Metsähallituksen lammaspaimenena kesälomalla.


Näistä palveluista ja elämyksistä ollaan valmiita maksamaan. Tähän pitäisi pystyä vastaamaan, ja tarjota palveluita laadukkaasti. Maatilamatkailussa ei enää riitä lautamökki pellon reunassa. Se kaipaa ympärilleen tarinoita, perinteitä ja elämää, unohtamatta hyvää lähiruokaa, aitoa kohtaamista ja tietenkin WiFiä.

Myös luontoon meno voi olla monelle pelon aihe. Sitä pitää auttaa tarjoamalla opastuksia, elämyksiä, jopa ihan kodin lähellä. Madalletaan kynnystä ja kannustetaan ylittämään itsensä. Moniko kaupungissa elävistä on ollut tunnin pimeässä metsässä ilman valoa? Maannut vihreällä sammalpeitteellä? Kävellyt paljoin jaloin havujen peittämällä polulla? On paljon asioita joita ei rohjeta tehdä itse.Kaikki nämä suuntaukset avaavat mahdollisuuksia maalla asuville, niin tulon lähteinä, työllistäjinä ja palveluja kylillä pitävinä voimina. Ei anneta niiden valua hukkaan. Tämä puhdas, vielä villi, ainutlaatuinen ja rikas luonto on meidän aarre, mitä ei voi viedä ulkomaille!
Omat kiinnostuksen kohteet kohtaavat hyvin näitä toiveita ja suuntauksia. Lähiruoka, villiyrttikurssit ja luontoretket ilman moottoreita saavat minut innostumaan, jakamaan omaa tietoa ja luonnon voimaa sitä kaipaaville.

Minna Haurinen

MEAT 2016

Ei kommentteja: