torstai 12. marraskuuta 2015

Hanke suunnittelua

Tervehdys kaikille, toivottavasti osaan nyt tämän oikein tehdä...

Ajattelin jakaa teidän kesken hiukan hankeideointini vaiheita.

Elikkä tänään olen menossa suunnittelemaan hanketta Setlementille. Olen koettanut valmistautua tapaamiseen hyvin. Olen etsinyt eri ohjelmista niin sanottua tukea idealleni sekä myös miettinyt, kukahan olisi kyseisen idean rahoittaja. Kuitenkin ajattelin pitää mieleni avoimena ja lähteä suunnittelumielellä kyseiseen palaveriin, koska nythän suunnittelu vasta alkaa.

Tässä vähän lisätietoa hankkeesta ja siitä mitä olen ajatellut... (muuten, hankkeen suunnittelu on prosessi).


Alustus:

Romanikulttuurissa on jo usean vuoden ajan eletty suurten kulttuuristen murrosten aikaa. Romanikulttuuri on erittäin ihmisläheinen kulttuuri jossa pyritään elämään rinta rinnan eri ikäryhmien kesken. Näin myös jälkipolville on siirtynyt niin sanottu oikea romanius.  Nykypäivänä kuitenkin yhteisöllisyys, mikä on ollut romanikulttuurissa aina kantavana voimana, on häviämässä.

Romanikulttuurissa romanit avioituvat/aloittavat parisuhteen verrattain nuorena ja perheenlisäystä tulee myös liiton varhaisessa vaiheessa. Aiemmin romanikulttuurin yhteisöllisyys kantoi ja auttoi yhteisön sisällä. Nykyisin romaniperheet ovat usein yksin ja voimattomia kohtamaan lapsiperheiden haasteet. Niin sanotut valtaväestön tukirakenteet eivät yksistään riitä sekä aina kohtaa romaniväestöä. Romaniväestöllä on monesti viranomaispelko. Usein romanit ovat historiansa saatossa kohdanneet kaltoin kohtelua eri viranomaisten kautta, ehkä jopa suurimmin aina silloin kun he ovat tarvinneet apua.

-         Romaniperheet tarvitsevat rohkaisua ja tukea arkeen. Romani - isät ja -äidit eivät useinkaan käy perhekerhoissa tai kohtaa toisia perheitä vertaistukimenetelmin. Useimmiten perheen arjen pyörittämisen haasteet koetaan yksin ja niistä koetaan selviytyä. Tunnetaan häpeää ja pelkoa kysyä ja lähteä liikkeelle.

 Romaneilla erot ovat yhtä yleisiä kuin valtaväestölläkin.  Olisi tärkeää kohdata perheet oikeassa vaiheessa ja antaa tarvittavat työkalut, vielä kun on mahdollista vaikuttaa ja auttaa. 

 

-         Romaninuoret myös kokevat voimattomuutta elämänhallinnassa ja se näkyykin hyvin selvästi esimerkiksi asumisongelmien kohdalla. Romanikulttuurissa nuorelta aikuiselta odotetaan oma-aloitteisuutta asioiden hoitamisessa ja jos sitä ei ole niin joku suvusta auttaa. Kuitenkaan se ei aina toteudu ja näin ollen nuori jääkin kasaantuvien ongelmien kanssa yksin. Romaninuoretkin kokevat yksinäisyyttä ja osaamattomuutta sekä epävarmuutta kaikessa elämässä. Nuoret tarvitsevat elämänhallintataitoihin tukea ja ohjausta.

 

-         Romanikulttuurin tietouden lisääminen. Niin kuin on sanottu että usein pelko johtuu tiedon puutteesta. On tärkeää että romanikulttuurista tiedetään ja että ihmisillä on mahdollisuus kuulla romanikulttuurista romaneilta itseltään.

 

-         Kansainvälinen yhteistyö on tärkeää sillä näin ollen voimme oppia puolin ja toisin siitä miten joitakin asioita hoidetaan… miksi keksiä pyörää uudestaan kun se on jo keksitty. Suomessa on verrattuna moneen muuhun EU-maahan romaniväestöä koskevat asiat ja niiden hoito edistyneemmässä tilassa, meiltä olisi hyvä viedä hyväksi koettuja käytäntöjä ja työmenetelmiä muualle. Suomen romaneiden tapakulttuuri ja pukeutuminen on erilaisempaa kuin muilla romaneilla, joten on hyvä tutustua myös muihin romaniyhteisöihin ja niiden erilaisuuteen.


Eli siinä ideointia ja suunnittelua mahdollista tulevaa hanketta varten, mikä se sitten lieneekään...

Toivottakaahan tsemppiä!

Henry Lindgren